Microbiotica

doorwendy

Microbiotica

Wat is microbiotica?

Microbiotica is een term die je niet vaak tegenkomt. Toch is het een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Microbiotica kan gezien worden als een belangrijk orgaan. Onze gezondheid wordt namelijk onder andere beïnvloed door de bacteriën in ons lichaam. Want naast slechte bacteriën zijn er ook tal van goede bacteriën die zeer belangrijk zijn voor jouw gezondheid. In dit blog vertellen wij je meer over microbiotica en waarom het zo belangrijk voor het lichaam is.

Dikke darm en gezondheid

Wist je dat onze dikke darm gezien kan worden als een volledig zelfstandig orgaan dat onder andere betrokken is bij onze afweer, stemmingen en prestaties? Het microbiële leven in onze darmen, bestaande uit schimmels, bacteriën en archaea is zeer belangrijk voor de gezondheid. Deze micro-organismen, ook wel microbiota genoemd, zorgen ervoor dat wij als mens vitamines, hormonen en neurotransmitters aanmaken.

Invloed van buitenaf en erfelijkheid

In de wetenschap krijgen we ook een steeds beter overzicht in welke bacteriën belangrijk zijn om gezond te blijven. Deze samenstelling van microbiotica in onze darmen wordt beïnvloed door verschillende aspecten. Zo hebben genetische factoren en onze leefstijl effect op de gezondheid van de darmen. Denk hierbij aan de juiste voeding, hoeveelheid slaap, beweging en stress. Met de nieuwste technologieën kunnen we bepalen welke bacteriën er in welke mate in de dikke darm aanwezig zijn.

Voeding en microbiotica

Het is niet gek om te bedenken dat voeding ook een grote invloed heeft op onze microbiotica. Onze voeding bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten, aangevuld met mineralen en vitamines. De darmen breken en nemen het overgrote deel van eiwitten, vetten en suikers op. Vezels en andere langere koolhydraten worden niet volledig afgebroken en komen terecht in de dikke darm, dit is een belangrijke energiebron voor de darmbacteriën. Vezels kom je tegen in diverse groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Voldoende consumptie van vezels is dus belangrijk voor jouw microbiota.

Meer weten over microbiotica?

Wil je graag meer weten over microbiotica of heb je vragen hierover? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op door dit contactformulier in te vullen. Wij geven jou graag advies en tips, zodat jij straks weer lekker in je vel zit!

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie