Kwaliteiten van een goede infrarood temperatuurmeter

doorwendy

Kwaliteiten van een goede infrarood temperatuurmeter

Een goede infrarood thermometer heeft veel toepassingen

U kunt met een infrarood thermometer de temperatuur van een bepaald oppervlak meten zonder dat u het hoeft aan te raken. De thermometers worden ook wel IR Pyrometers of IR-meters genoemd. Een infrarood thermometer werkt, zoals u misschien al wel verwacht, met infrarode straling. De straling wordt opgevangen door de lens van de thermometer. De hoeveelheid opgevangen straling staat vervolgens in verhouding met de temperatuur die gemeten is. Op het moment dat u besluit om een infrarood thermometer aan te schaffen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. U leest ze in dit blog.

Aandachtspunten bij aanschaf

Er zijn een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn om op te letten bij de aanschaf van een infrarood thermometer. De vier belangrijkste zijn:

  • De emissiefactor
  • Het temperatuurbereik
  • De optische verhouding
  • De richtlaser

De emissiefactor

De mate waarop infraroodstraling in de omgeving wordt gereflecteerd wordt bepaald door het soort oppervlak waar de infraroodmeter op gericht wordt. Een spiegelend oppervlak zorgt voor veel reflecties van infrarood licht. Een dof of mat oppervlak reflecteert slechts een kleine hoeveelheid infrarood licht. Dit effect wordt ook wel de emissiefactor genoemd. Een goede infraroodmeter kan de emissiefactor op de juiste manier corrigeren.

Het temperatuurbereik

De infrarood thermometer moet zich aanpassen aan het temperatuurbereik van de omgeving waar het zich in bevindt. De thermometer heeft hier dan ook een bepaalde aanpassingstijd voor nodig. Door regelgevingen en verschillen in wat gebruikelijk is, hebben koelingen van bijvoorbeeld apotheken verschillende bereiken in temperatuur. Zo moet een infraroodmeter in een temperatuur koeling farmacie in Holland zich op een andere manier aanpassen dan in een farmacie in het buitenland. Het is dus handig dat de infrarood thermometers zich kunnen aanpassen.

De optische verhouding

De verhouding tussen het meetoppervlak en de meetafstand is de optische verhouding. Een kwalitatief goede infrarood thermometer heeft een betere verhouding en kan dus op een grotere afstand een kleiner oppervlak meten.

De richtlaser

Een richtlaser maakt veel beter duidelijk welk oppervlak u nou precies aan het meten bent. Een goedkopere thermometer heeft dit vaak niet, waardoor er onduidelijkheden kunnen ontstaan. Als u wilt gaan voor gebruiksgemak zorgt u dus dat u een kwalitatief goede infrarood thermometer koopt. Wilt u meer weten over infrarood thermometers? Stel ze dan via dit contactformulier.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie