Wat is mediation nu eigenlijk?

doorwendy

Wat is mediation nu eigenlijk?

Mediation: wat is het?

U wilt scheiden van uw partner. Er zijn heel veel praktische zaken die u dan moet regelen. Soms gaat het maken van afspraken heel soepel, maar in veel gevallen komen (ex-)partners er niet uit. De spanningen kunnen hoog oplopen, wat het scheidingsproces voor beide kanten alleen maar lastiger maakt. Daarom kunt u in een scheiding het beste kiezen voor een mediator. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar, die de gesprekken tussen u en uw (ex-)partner in goede banen leidt. U krijgt hulp bij het maken van afspraken en het juridische aspect van een scheiding. Bent u benieuwd hoe dit verloopt? Lees dan verder!

Wanneer is mediation geschikt?

Mediation is een passende keuze bij een scheiding wanneer u moeizaam met elkaar communiceert of er onenigheid is over zaken. U moet er samen met uw (ex-)partner uit willen komen. Deze intentie is cruciaal. Daarbij wordt u goed geïnformeerd en worden verschillende opties met u besproken.

De voordelen van mediation

In het kort zijn er vier voordelen op te noemen van mediation bij het scheiden:

  • U behoudt een goede relatie met uw ex-partner, zowel tijdens als na de scheiding
  • U bepaalt zelf welke afspraken u wilt maken
  • U begrijpt elkaar beter
  • Het scheiden verloopt sneller

Het maken van afspraken

Er moeten veel afspraken worden gemaakt, zoals de financi├źn, inboedel, pensioen, alimentatie en uw woning. Ook bij kinderen onder de 18 jaar moet u duidelijke afspraken maken. Dit wordt in een ouderschapsplan vastgelegd. U wordt door de mediator begeleidt om tot overeenstemming te komen. Beide standpunten worden besproken en u probeert tot een compromis te komen. Wilt u weten hoe een dergelijk gesprek met een mediator verloopt? Klik hier om meer te lezen.

Heeft u nog vragen over mediation? Stel ze gerust via ons contactformulier.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie