Wat is mediation nu eigenlijk?

doorwendy

Wat is mediation nu eigenlijk?

Mediation: wat is het?

U wilt scheiden van uw partner. Er zijn heel veel praktische zaken die u dan moet regelen. Soms gaat het maken van afspraken heel soepel, maar in veel gevallen komen (ex-)partners er niet uit. De spanningen kunnen hoog oplopen, wat het scheidingsproces voor beide kanten alleen maar lastiger maakt. Daarom kunt u in een scheiding het beste kiezen voor een mediator. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar, die de gesprekken tussen u en uw (ex-)partner in goede banen leidt. U krijgt hulp bij het maken van afspraken en het juridische aspect van een scheiding. Bent u benieuwd hoe dit verloopt? Lees dan verder!

Wanneer is mediation geschikt?

Mediation is een passende keuze bij een scheiding wanneer u moeizaam met elkaar communiceert of er onenigheid is over zaken. U moet er samen met uw (ex-)partner uit willen komen. Deze intentie is cruciaal. Daarbij wordt u goed geïnformeerd en worden verschillende opties met u besproken.

De voordelen van mediation

In het kort zijn er vier voordelen op te noemen van mediation bij het scheiden:

  • U behoudt een goede relatie met uw ex-partner, zowel tijdens als na de scheiding
  • U bepaalt zelf welke afspraken u wilt maken
  • U begrijpt elkaar beter
  • Het scheiden verloopt sneller

Het maken van afspraken

Er moeten veel afspraken worden gemaakt, zoals de financiën, inboedel, pensioen, alimentatie en uw woning. Ook bij kinderen onder de 18 jaar moet u duidelijke afspraken maken. Dit wordt in een ouderschapsplan vastgelegd. U wordt door de mediator begeleidt om tot overeenstemming te komen. Beide standpunten worden besproken en u probeert tot een compromis te komen. Wilt u weten hoe een dergelijk gesprek met een mediator verloopt? Klik hier om meer te lezen.

Heeft u nog vragen over mediation? Stel ze gerust via ons contactformulier.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie