Veiligheidsrisico’s in de zorg

doorwendy

Veiligheidsrisico’s in de zorg

Ziekenhuizen en patiëntenzorg

Elk ziekenhuis wil het beste voor zijn werknemers, patiënten en bezoekers. Het zal er daarom altijd voor zorgen dat de beste veiligheidsbeslissingen genomen worden. Maar patiëntenzorg kan nooit 100% zonder risico’s zijn. Wat deze risico’s kunnen zijn, wordt in dit blog behandeld. Zo heeft u een goed idee waar eventuele risico’s kunnen liggen en hoe hierbij gehandeld wordt.

Maatregelen in een ziekenhuis

Er wordt in elk ziekenhuis gestreefd naar de beste zorg voor alle patiënten. Dit is namelijk een topprioriteit. Ziekenhuizen nemen daarvoor een reeks van maatregelen om de veiligheid van patiënten, werknemers en bezoekers te waarborgen. Door maatregelen te nemen kan de veiligheid gecontroleerd, gemeten en verbeterd worden.

De maatregelen op een rij

Goede maatregelen zijn dus van groot belang. Wat deze maatregelen zijn beschrijven wij hier:

  • Een goede constante samenwerking tussen alle medewerkers
  • Het gebruik en behoud van standaard procedures
  • De uitvoering van extra controles om fouten tegen te gaan. Tijdens een operatie worden patiënten bijvoorbeeld extra gecontroleerd op naam en geboortedatum om verwisselingen te voorkomen
  • Het regelmatig beoordelen van successen en problemen tijdens complicaties
  • Het creëren en onderhouden van veilige werkomgevingen

Bij het onderhouden van deze maatregelen moet ook het personeel alle risico’s en incidenten melden. Wanneer er enige kritiek is, moet ook dit worden gedeeld met de leidinggevende om zo de beste zorg aan patiënten te kunnen bieden.

De veiligheidsrisico’s in de zorg

Maar wat zijn mogelijke veiligheidsrisico’s in de zorg? Dit kunnen bijvoorbeeld onbevoegden zijn die zonder reden het ziekenhuis in lopen. Bezoekers die familie of vrienden in het ziekenhuis bezoeken zijn welkom. Mensen die er niets te zoeken hebben horen niet in het ziekenhuis rond te hangen. Een oplossing hiervoor is om zorgbeveiliging of beveiliging in de zorginstelling te hebben.

Meer weten over zorgbeveiliging?

Voor meer informatie over zorgbeveiliging kunt u vrijblijvend informatie aan ons vragen. Dit kunt u doen door dit contactformulier in te vullen. Wij komen dan zo spoedig mogelijk bij u terug met meer informatie over beveiliging in de zorginstelling.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie