Wat is een sondering?

doorwendy

Wat is een sondering?

Wat is nodig voor een goede fundering

U laat een nieuwe woning bouwen en u bent benieuwd wat er allemaal bij het bouwen van de fundering komt kijken. Een van de belangrijke technieken die ingezet wordt voor het maken van een fundering is de sondeerconus. Met dit apparaat wordt gemeten wat het draagvermogen van de grond is. In dit blog leggen wij u uit wat sondering precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is bij het bouwen van een goede fundering.

Ondergrond meten

Een van de belangrijkste eisen bij het bouwen van een goede fundering is een uitstekende ondergrond. Maar hoe weet u of een ondergrond geschikt is om op te bouwen? Daar is een techniek voor bedacht. Door middel van een staaf met kegelvormige punt en een tophoek van 60 wordt er gemeten hoeveel mechanische weerstand ontstaat. Deze staaf met kegelvormige punt wordt met 2 centimeter per seconden de bodem ingeslagen, waarna de weerstand gemeten wordt.

Waarom sondering wordt gedaan

U vraagt zich misschien af waarom de ondergrond gemeten moet worden? Wanneer dit niet gedaan wordt, kunnen de bouwers voor vervelende verrassingen komen te staan. Wanneer uw fundering op de verkeerde ondergrond gebouwd wordt, dan kan het zo zijn dat de grond bijna geen draagkracht bezit. Dit kan leiden tot verzakkingen van de fundering. Mocht er na de meting gemeten worden dat de ondergrond inderdaad niet geschikt is, dan kunnen er eventueel ook nog aanpassingen aan de fundering gedaan worden.

Meer weten over sondering?

Uiteindelijk worden de resultaten na de sondering in een funderingsadvies verwerkt. Dit advies heet ook wel een sondeerstaat. Hierin staan de conusweerstand, de kleef, de waterspanning en het wrijvingsgetal. Heeft u nog vragen over sondering? U kunt ons altijd contacteren via dit contactformulier. Wij zullen u zo snel mogelijk terug antwoorden.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie