Tips RVS lassen

doorwendy

Tips RVS lassen

Zonder zorgen en veilig aan de slag

Heeft u roestvrijstalen onderdelen in uw huis die u wilt lassen, maar kunt u wel wat extra tips gebruiken? Dan bent u bij de juiste blog beland! In dit blog geven wij u de handigste tips mee voor het lassen van RVS. Zo kunt u zonder zorgen veilig aan de slag.

Het verschil tussen staal en RVS

Het is goed om eerst te begrijpen waarom u het beste voor RVS kunt kiezen. Wij vertellen u wat het verschil is tussen roestvrij staal en ‘gewoon’ staal. Roestvrijstaal is anders dan staal, ze bestaan beide namelijk uit andere verhoudingen. Zo wordt er aan roestvrijstaal veel chroom en nikkel toegevoegd. Doordat er bij roestvrij staal een austenitische structuur ontstaat wanneer er meer dan 7% nikkel wordt toegevoegd, is de weerstand van RVS beter tegen corrosie. Dit verklaart de naam van roestvrijstaal.

Handige tips voor het RVS lassen

Alhoewel roestvrijstaal erg sterk is, kunnen zure regen, zeelucht en metaaldeeltjes de oppervlakte van het RVS aantasten. Las het RVS daarom altijd op de juiste manier. Omdat het goed lassen van staal vrij lastig kan zijn, hebben wij een overzicht gemaakt met de belangrijkste punten:

  • Zorg altijd dat u zo min mogelijk lasnaden in uw ontwerp heeft
  • Om de totale hoeveelheid warmte van het lassen te beperken, kunt u het beste met dunne snoeren werken
  • Verdeel de warmte goed over de gehele oppervlakte
  • Let erop dat de lasmethode, de lasvolgorde en de uitvoering bepalen hoeveel vervorming optreedt
  • Zet, als het kan, meerdere lassers in zodat er zo min mogelijk vervorming optreedt

Pas op met hitte

Samengevat moet u er dus goed opletten dat u het qua thermische belasting zo laag mogelijk houdt tijdens het lassen. Op die manier zal het austenitische roestvrijstaal zo min mogelijk uitzetten en vervormen.

TIG lassen

Natuurlijk zijn er nog meer tips op het gebied van RVS lassen. Een van die voorbeelden is TIG lassen. Met TIG lassen kan een zeer hoge kwaliteit bereikt worden. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Dit is een moeilijke vorm van lassen. Dit komt doordat er bij deze techniek handmatig toevoegmateriaal moet worden toegevoegd. Dit zorgt wel voor een ijzersterk eindresultaat. TIG lassen wordt het meest gecombineerd met RVS en aluminium.

Meer tips nodig voor RVS lassen?

Welke vorm u ook kiest, zorg er altijd voor dat u voorzichtig te werk gaat. Dit betekent dat u in een veilige ruimte staat met afzuiging en geen brandbare spullen. Wilt u graag meer tips voor RVS lassen? Dan kunt u dit contactformulier invullen, wij zullen uw vragen dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie