Hoe wordt een afscheidsmonument gemaakt? Lees het hier

doorwendy

Hoe wordt een afscheidsmonument gemaakt? Lees het hier

Het maken van een afscheidsmonument

Bent u op zoek naar een prachtig afscheidsmonument voor een dierbare? En bent u benieuwd hoe het maken van een afscheidsmonument precies in zijn werk gaat? Wij vertellen u graag meer in dit blog.

De grafsteen

De grafsteen is altijd een op maat gemaakte steen. Iedere persoon is namelijk uniek en daarmee ook ieder graf. Voor de grafsteen zelf wordt vaak natuursteen gebruikt. Uit deze steen wordt met behulp van diamant een groot stuk gesneden, met een dikte van 10 cm. Is de plaat eenmaal uitgesneden, dan zullen de randen gepolijst worden en eventueel ook facet geslepen worden. Bij een rechtopstaande steen ligt hier doorgaans een dekplaat of banden van steen voor. Ook deze plaat wordt weer uitgezaagd met een diamantzaag, in een wat dunnere vorm. Bij het maken van het afscheidsmonument wordt ernaar gestreefd de onderdelen zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Dit maakt van het graf een mooi geheel.

Belettering van de steen

Wanneer de grafsteen geheel op maat is gesneden, kan een begin worden gemaakt aan de belettering. Dit maakt de grafsteen net wat persoonlijker en meer uniek. De belettering kan op diverse manieren worden aangebracht. Zo kunt u kiezen voor lasertechniek, de graveermethode, uitgehakte letters, zandstralen, een glasplaatje of letters op de steen te laten bevestigen. Iedere methode kent weer haar eigen pracht. Hieronder vertellen wij meer over de diverse mogelijkheden voor de belettering van een grafsteen:

Uitgehakte letters

Een ouderwetse en bekende manier om de belettering voor de grafsteen te maken, is door de steen uit te hakken met een hamer en beitel. Dit gebeurt echter niet veel meer omdat het veel tijd kost. Tegenwoordig zijn er ook veel goedkopere en moderne middelen om belettering op de grafsteen aan te brengen. Toch worden er nog steeds letters uitgehakt in grafstenen en zijn er mensen die bewust deze methode kiezen.

Zandstralen

De meest voorkomende vorm van belettering tegenwoordig is zandstralen. Deze methode zorgt ervoor dat de zandstraal op hoge druk op de stenen plaat wordt gericht. Hierdoor worden de letters uitgesleten, waarna deze worden ingekleurd met verf. Een voordeel van zandstralen is dat er een keuze is tussen diverse lettertypen en er ook afbeeldingen op de steen gemaakt kunnen worden.

Graveren

De graveermethode is een methode waarbij met de hulp van een machine de letters in de steen worden gefreesd. In vergelijking met zandstralen, is bij graveren het voordeel dat de letters dieper in de steen zijn aangebracht. Zo is de steen beter leesbaar en is er een mooier contract. Het enige nadeel is dat hierbij minder keuze aan lettertypes beschikbaar is.

Lasertechniek

Een andere manier om de grafsteen te beletteren is middels de lasertechniek. Dit is tegenwoordig een enorm populaire methode, omdat deze verreweg de meeste mogelijkheden te bieden heeft. Zo kunt u meer lettertypes kiezen voor de grafsteen en gedetailleerde afbeeldingen of decoraties laten aanbrengen op het afscheidsmonument.

Letters bevestigen op de grafsteen

Wilt u een meer duurzame doch stijlvolle belettering aanbrengen op het afscheidsmonument? Laat dan letters aanbrengen op de grafsteen. U kunt hierbij kiezen uit aluminium, brons of rvs. Als u de letters op een tekstplaatje laat bevestigen geven ze de grafsteen een luxe uitstraling. Hier kunt u ook meer tekst op laten zetten, wat een voordeel is van deze methode.

Het glasplaatje

Wenst u toch iets anders dan anders? Dan kunt u ook voor een glasplaatje kiezen. Hier kunnen zowel letters als afbeeldingen op worden gegraveerd. Glas gaat tevens prachtig samen met natuursteen en reflecteert het zonlicht op een unieke wijze.

Uw afscheidsmonument samenstellen

U heeft zojuist kunnen lezen over de diverse manieren waarop een afscheidsmonument tot stand kan worden gebracht. Wilt u een afscheidsmonument geheel naar uw wensen laten samenstellen? Benader dan een specialist en vraag naar de mogelijkheden. Wij wensen u sterkte en succes wanneer u een grafsteen moet samenstellen.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie