Gebruikelijke reiniging van ventilatiesysteem

Onderhoud is noodzakelijk voor goed functioneren

Heeft u een ventilatiesysteem dat u al jaren voorziet van de nodige frisse of warme lucht die u nodig heeft in de wisselende seizoenen? Dan zal het na verloop van tijd wat vervuild raken. Zorg daarom voor tijdig onderhoud aan uw ventilatiesysteem. Dit zorgt niet alleen voor een optimale werking, maar ook voor gezondere lucht in huis of kantoor. In dit artikel leest u hoe u eenvoudig onderhoud kunt plegen aan uw ventilatiesysteem.

De ventilatiebox openen

Bij het reinigen van uw ventilatiesysteem kunt u uiteraard de hulp inroepen van een installateur, maar u kunt het onderhoud ook zelf uitvoeren. Doe dit echter pas nadat u zich goed heeft ingelezen over de veiligheidsregels rondom ventilatiesystemen om risico’s te voorkomen. Haal bijvoorbeeld eerst de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Wacht vervolgens ongeveer 10 seconden voordat u de ventilatiebox opent. De ventilator draait altijd een tijdje door. Daarna kunt u aan de slag met de volgende stappen.

Reinigen van het ventilatiesysteem

Bij het reinigen van de binnenkant van uw ventilatiesysteem zijn de volgende punten van belang:

  • Verwijder los vuil met een stofzuiger.
  • Verwijder hardnekkig vuil heel voorzichtig met een platte schroevendraaier.
  • Verwijder de laatste resten met een vochtige doek.
  • Reinig de ventilator met een borstel.

Hierna kunt u de ventilatorbox weer sluiten en de stekker weer in het stopcontact steken. De ventilator gaat weer draaien. Luister tot slot goed of er geen losgemaakt vuil meer rondslingert.

Maak ook de buitenkant schoon

Vergeet bij het schoonmaken van uw ventilatiesysteem niet om ook de buitenkant van de ventilatiebox schoon te maken. Verwijder hiervoor indien mogelijk de kap van het ventilatierooster. Reinig de binnenkant van het rooster met een stofzuiger of doek. Veeg het rooster daarna ook af met een vochtige doek. Nadat de afzuigkap is schoongemaakt, kunt u deze weer op het rooster bevestigen.

Heeft u al onderhoud gepleegd aan uw ventilatiesysteem en wilt u anderen hierover een tip geven? Laat dan een bericht achter op onze contactpagina.